Engkerurai merupakan sejenis alat muzik yang tidak asing lagi bagi
masyarakat Iban di Sarawak. Bunyinya yang unik serta penghasilannya
daripada sumber yang mudah diperoleh menjadikannya sangat digemari. Alat
muzik yang tergolong dalam kumpulan aerofon ini lazimnya dimainkan
secara perseorangan di majlis-majlis keramaian mahupun pada bila-bila
masa mengikut kehendak si pemain.Penghasilan sebuah engkerurai hanya memerlukan sebiji buah labu dan
tujuh batang buluh yang berlainan bentuk dan saiz. Buah labu yang lebih
dikenali sebagai tangkong atau Labu Engkerurai oleh masyarakat Iban,
biasanya ditanam di kawasan huma. Untuk memastikan engkerurai yang
dihasilkan berkualiti, labu yang akan digunakan perlu bebas daripada
serangan serangga perosak dan berkeadaan baik. Manakala buluh yang
digunakan pula, biasanya buluh dari jenis temiang. Buluh dari jenis
temiang ini dikatakan mampu menghasilkan bunyi yang nyaring dan merdu
apabila ditiup.
Pada peringkat pertama penghasilan Engkerurai, buah
labu yang telah masak akan dipetik dan dijemur sehingga betul-betul
kering. Sebelum labu tersebut dijemur, akarnya perlu dipotong dan isinya
perlu dikeluarkan. Setelah labu-labu ini kering, bahagian atas labu
akan dipotong untuk membolehkan tujuh batang buluh yang telah dipotong
pelbagai saiz dimasukkan ke dalamnya. Bahagian hujung labu juga perlu
dipotong untuk tujuan peniupan.
No comments:
Post a Comment